fbpx

7 Stappen om jouw dromen nu écht helder te krijgen

“Als je niet weet waar je heen gaat, maakt het ook niet uit welke weg je kiest.”

Iedereen heeft ze: die vrienden die precies weten waar ze naartoe werken. Die hun toekomst zo netjes hebben uitgestippeld, dat ze al weten waar ze over vijf jaar staan. En dan zijn er die andere vrienden: die er niet aan moeten denken om te plannen. Zij worden al rusteloos als ze weten waar ze over een half jaar staan. ik weet niet wat ik wil

 

En dan bestaat er een grote groep daartussenin. Zij willen wel weten waar ze heen willen gaan, maar krijgen hun dromen niet helder. Logisch, want het is misschien wel de meest ingewikkelde vraag die je ooit zult krijgen: hoe ziet jouw meest ideale leven eruit? In dit artikel deel ik 7 stappen om jouw dromen helder te krijgen.

ik weet niet wat ik wil new happy

“IK WEET NIET WAT IK WIL”: DE KRACHT VAN HET HELDER HEBBEN VAN JE DROMEN

Het visualiseren van heldere dromen is onmisbaar bij het opstellen van concrete doelen. Wil je bepaalde doelen bereiken in je leven, moet je enigszins zicht hebben op je ‘endgame’. Hoe ziet jouw meest ideale woonplek eruit? In de gezellige drukte van de stad? Of lekker rustig op het platteland, dichtbij het water? En met wie woon je? Een partner en/of kinderen? Hoe ziet je relatie met partner en/of kinderen eruit? Hoe ziet je werkplek eruit? Werk je eigenlijk überhaupt?
 
Als jij op dit moment toe bent aan verandering, is het helder krijgen van je dromen een belangrijke eerste stap. Vanuit deze basis kun je namelijk kleinere, concrete doelen gaan formuleren die bijdragen aan die ‘endgame’. Een mooie extra: onderzoek wijst uit dat het visualiseren van dromen je optimistischer en gelukkiger maakt op de lange termijn.
 
Dus: ben je er klaar voor?
 
ik weet niet wat ik wil new happy

STAP 1 – PLAN EEN MOMENT

Want ik weet hoe dat gaat. Maak je hier niet ergens tijd voor vrij, dan is het zo weer een maand verder en heb je nog steeds niet helder wat je doelen of dromen zijn. Dus: pak je agenda en plan die momentjes in.

STAP 2 – VIND EEN FIJNE PLEK

Dromen doe je het beste op een fijne plek. Lekker thuis op de bank als je niet gestoord wordt. Aan je grote eettafel. Of misschien wel in de natuur, het bos, het strand. Of ergens in een lekker koffietentje. Een plek waar jij je in ieder geval super voelt. Even geen stress en wel rust. Zodat je in die droomflow kunt komen.

STAP 3 – GET INTO THE MOOD

Cruciaal. Want als jij gestresst bent, zit je niet in een flow. Komen de dromen of verlangens vanuit een tekort in plaats vanuit mogelijkheden. Eigenlijk werkt het het beste als je even naar de podcast gaat die ik ook gemaakt hebt over je dromen helder krijgen voor 2018. Bij minuut 4.44 help ik je aan die juiste mindset.

STAP 4 – KIES EEN SPECIFIEK GEBIED IN JE LEVEN

Bepaal dan de gebieden in je leven waarover je wilt gaan dromen. Bijvoorbeeld je werk, je eigen bedrijf, je relatie, je rol als moeder, de plannen voor jezelf.

STAP 5 – BEGIN MET DROMEN

Wat wil je? Probeer zoveel mogelijk in detail het gekozen gebied te omschrijven. Bijvoorbeeld je woonplek: hoe ziet die eruit? Kun je door het huis lopen? En naar buiten? Wie zijn er allemaal? Wat is je uitzicht? Zijn er huisdieren? In welk land staat je huis? Koop je of huur je? Ben je er vaak of ben je juist vaak weg? Werk je (deels) in dat huis of werk je ergens anders?

STAP 6 – SCHRIJF HET OP

En schrijf dit allemaal maar op. In korte bullits. Of uitgebreide zinnen. Als je maar niet in ‘hopen’ of ‘willen’ praat, maar in actieve zinnen. Bijvoorbeeld: ik woon in [omschrijving plaats], als ik naar buiten kijk zie ik [omschrijving uitzicht]. Of meer in bullits: woon in [plaats], woon met [personen/dieren/mezelf].

STAP 7 – HERHAAL

Probeer deze oefening twee weken lang iedere dag te herhalen. Dit hoeft maar 15 minuten te duren. Onderzoek wijst uit dat het opbouwen van optimisme over de toekomst kan motiveren om naar die gewenste toekomst toe te werken. Zo heb je een grotere kans dat je dromen werkelijkheid worden. Niet alleen helpt dit met het bereiken van je doelen. De gedachteoefening alleen al maakt je gelukkiger op de lange termijn.

STAP 8 – MAAK EEN MOODBOARD

Dan: de laatste stap. Maak het visueel. Op een prikbord. Wit vel papier. Met plaatjes. Quotes. Foto’s. Tekeningen. En altijd met een foto van jezelf ertussen. Want die dromen zijn helemaal van jou.

EXTRA – MAAK CONCRETE DOELEN

Wanneer je dit moodboard hebt, kan het concrete gedeelte beginnen. Wat is een eerste belangrijke stap richting het realiseren van je dromen? Als dat lastig is, bedenk dan: wat is een eerste, super gemakkelijke stap om te zetten? Ga je die ene (korte) workshop doen? Ga je een nieuwe baan zoeken? Waarin je wel je talenten kwijt kan en waar je energie van krijgt? Ga je eindelijk die stap zetten om voor jezelf te beginnen? Ga je voor dat vitale en fysiek sterke lijf? Ga je aan de slag met je mindset omdat je weet dat er meer in je zit dan je eruit haalt? Ga je die droomreis plannen en boeken? Een tripje met vriendinnen? Eten in dat ene restaurant? Echt aanwezig zijn als je met je kinderen bent? Luisteren naar je partner? Ik bedoel echt luisteren?

 

En wederom: praat in actieve zinnen. Bijvoorbeeld: in de komende 12 maanden heb ik … gedaan. Of meer in bullits: vakantie naar zuid Italië. Italiaans geleerd.

GEFELICITEERD!

Gefeliciteerd, je hebt een eerste stap gezet naar jezelf gelukkiger maken! Bekijk en koester je dromen en doelen regelmatig, ze zijn goud waard. En bedenk:“Everything is created twice, first in the mind and then in reality.” Dus de helft van het werk heb je al gedaan. En heb je een moodboard gemaakt? Deel die dan op Instagram met de #newhappy. Wij zijn namelijk heel benieuwd naar jouw ‘new happy’.
 
Wil jij het stellen van je levensdoelen grondig aanpakken? Jitske geeft binnenkort een workshop in Utrecht, waar je praktisch aan de slag gaat met jouw dromen.  Lees hier meer:
 
ik weet niet wat ik wil new happy

 

Ontvang onze laatste artikelen

Meld je aan voor de new happy update:

 

Meer weten over new happy als coach? Klik hier.