fbpx

8 vragen die je door stressvolle situaties heen helpen [mini coaching voor ouders]

Direct door naar de mini-coaching? Klik ——> hier <——

Stel, je bent hard aan het werk om wat kilo’s kwijt te raken. Je probeert misschien meer te gaan bewegen, gezonder te eten. Of je bent op zoek naar meer balans tussen werk en thuis. Je probeert ‘s avonds niet meer naar je mail te kijken en echt aandacht te besteden aan je partner en kids. stressvolle situaties
 
Wat je doel ook is: je kunt altijd stressvolle situaties tegenkomen. Een situatie waardoor je van je stuk gebracht wordt, ook al heb je nog zo’n goed plan klaarliggen. Op zo’n moment ben je op zoek naar iemand die je kan kalmeren en met je naar de juiste oplossing zoekt. Dit kan je partner zijn, een vriend(in) of coach. En vandaag wil ik een nieuwe mogelijkheid aan dat lijstje toevoegen: deze mini coaching.

MAAR EERST: HAAL EENS DIEP ADEM

Ik ben een fan van je ademhaling in je voordeel gebruiken. Waarom? Daarvoor moeten we een kort lesje biologie doorlopen. Je lichaam heeft een centraal en een autonoom zenuwstelsel. Het centrale deel regelt de bewuste processen in je lichaam, terwijl het autonome deel zich bezig houdt met de onbewuste processen die in je lichaam plaatsvinden. Je spijsvertering, stofwisseling, ademhaling enzovoort.
 

Het autonome stelsel zorgt ervoor dat je overleeft, ook in tijden van gevaar, stress en moeilijkheden. Het lichaam maakt zich op zo’n moment klaar om te vechten of vluchten: je hartslag gaat omhoog, je ademhaling versnelt en je spieren zijn klaar om NU in actie te komen. Door op zo’n moment bewust je ademhaling tot rust te brengen, kun je je lichaam terugbrengen naar de ‘herstel’-stand waardoor je beter in staat bent om niet alleen naar het nu, maar ook naar de toekomst te kijken.
 
Dus: kom je een moeilijk moment tegen? Ben je van je stuk gebracht? Voel je je verdrietig, boos, gefrustreerd, gestrest? Haal dan, heel simpel, eerst eens een paar keer diep adem. In door je neus, uit door je mond. Hier vind je nog een aantal ademhalingsoefeningen.
 
Dat lucht op, niet?

MINI-COACHSESSIE OM STRESSVOLLE SITUATIES TE OVERLEVEN

Bedenk eerst concreet om welke situatie deze crisis gaat. Start daarna met deze mini coachsessie. In de sessie kom je vragen tegen die gebaseerd zijn op verschillende speerpunten uit de positieve psychologie. Dit is een stroming in de psychologie die je helpt om op een positieve, realistische en milde manier te reflecteren op de situatie. Dat zorgt ervoor dat je van de situatie kunt leren, zonder de ernst ervan teniet te doen. –> –> –>
 
stressvolle situaties

LEER EN HERHAAL

Een tip: misschien vind je het de eerste keer moeilijk om deze tool te gebruiken op een moeilijk moment. Toch kan het helpen om juist dan door te zetten. Hoe vaker je dezelfde stappen toepast, hoe meer ze ‘eigen’ worden en hoe beter je ze kunt inzetten op het moment dat jij ze nodig hebt.

Heb jij nog tips om met moeilijke situaties om te gaan? Ik hoor ze graag!

KUN JIJ WEL EEN VERDERE BOOST GEBRUIKEN ALS MOEDER? NEEM GRATIS DEEL AAN CLAIRE’S 7 DAGEN MOMUP BOOST.

 
 

Meer mooie artikelen & tools ontvangen?

Meld je aan voor de new happy update:

 

Aanmelden bij new happy als coach? Klik hier.