fbpx

Helemaal klaar met stress? – Ga op retraite

Het woord retraite is een afgeleide van het Franse werkwoord ‘retirer’, hetgeen betekent ‘(je) terugtrekken’. En dat is letterlijk ook wat je doet; even weg uit het dagelijkse leven. En waarom? Er zijn een 5-tal belangrijke redenen voor. Graag licht ik deze toe.

1. Loskomen van de dagelijkse routine, geef je body-mind systeem kans zich te herstellen

In het dagelijks leven staan we regelmatig onder druk. Deadlines die gehaald moeten worden, projecten die net even anders lopen dan gepland en last minute verzoeken van collega’s of een klant. We zijn inmiddels gewend dat dit erbij hoort, we vinden onszelf best stressbestendig. En waarschijnlijk is dat ook zo.
 
Maar ongemerkt, begint deze modus van ‘harder werken, nog meer erbij nemen’, impact te krijgen op ons systeem. We ontspannen niet meer zo makkelijk, slapen net even te kort. We vallen steeds meer terug op de automatische piloot waarbij stress en werkdruk meer en meer de overhand krijgen. Met korte termijn stress is niets mis. Onderzoek heeft aangetoond dat langdurige invloed van stresshormonen die het lichaam in zo’n situatie aanmaakt echter niet goed en op den duur zelfs schadelijk is. Er echt even uitstappen geeft je de mogelijkheid om weer te herstellen en de juiste focus en balans weer terug te laten keren.
 
retraite november new happy

2. Offline zijn; geef jouw hersenen de kans om te herstellen van diffuus naar full focus

Continu bereikbaar zijn, mails die elke zoveel minuten binnenkomen, sociale media; allemaal nuttig en belangrijk. Sinds kort weten we dat het echter ook een negatieve invloed heeft op ons brein. Konden we ons vroeger gemiddeld 12 seconden concentreren op één ding, inmiddels is dat afgenomen tot 10 seconden. Onze aandacht is steeds naar buiten gericht, diffuus geworden. De FOMO, Fear Of Missing Out, de angst om net dat ene berichtje te missen, zorgt ervoor dat we de aandacht steeds minder lang bij de dingen kunnen houden die echt belangrijk zijn.

3.Onderzoek toont aan dat effect van de natuur positiever is dan beeldscherm en snelweg

Dat een wandeling in de natuur goed voor de mens is, dachten we al langer. Inmiddels zijn er ook verschillende onderzoeken die aantonen dat de stofjes die bomen afscheiden het cortisolniveau (het stress hormoon) in het brein omlaag laten gaan. Ook de structuur van bomen, gras en bladeren, is wat de mens als vanouds gewoon is geweest. De mens leefde in en van de natuur. Laat dat dan ook net een positiever effect hebben op het menselijke body-mind systeem dan een beeldscherm en een snelweg.
 
retraite november new happy

4. Bewegen is gezond; van hoofd naar het lichaam

We weten het al lang, bewegen is gezond. In een auto en achter je bureau zitten we gewoon helemaal stil. De stappenteller is niet voor niets een hit. In beweging kom je op een natuurlijke manier weer in contact met je lichaam. We zitten vaak in ons hoofd; denken en analyseren is belangrijk in onze westerse cultuur. Omhoog lopen of een langere boswandeling maken, beiden laat je weer ervaren dat het lichaam er is en wat het allemaal kan. En het nodigt je uit om je eigen grenzen te ervaren.

5. Meditatie en reflectie; unplug to reconnect

In afwisseling met actief bezig zijn, zijn er tijdens een retraite in de bergen momenten van meditatie en reflectie. Onderzoek laat zien dat meditatie, het zitten met de aandacht bij de adem bijvoorbeeld, helpt om zowel punt 1 als punt 2 te verbeteren. Het stress-niveau neemt af en het concentratievermogen neemt toe. Stoppen, ademen en weer een juiste balans en focus vinden.

Terug naar jezelf in de bergen – retraite

Tijdens mijn volgende retraite van 4-9 november zijn er iedere dag een paar momenten ingepland waarbij je aandacht traint. Momenten van reflectie waarbij je even nergens naar hoeft te streven. Zijn, met je aandacht in het moment is de uitnodiging.
 
De retraite vindt plaats in het prachtige Parque de Redes in Spanje en duurt 5 dagen. Het is een investering die zich gelijk vertaalt in resultaat. Meer focus, minder stress, beter fysiek welzijn en een wellicht ook nieuwe inzichten. Want het zijn juist die momenten dat je er even uitstapt, dat de creativiteit ontstaat. Wat een retraite je precies gaat brengen, is vaak niet te voorspellen. Maar één ding is zeker: als je klaar bent met het rondtollen in de alledaagse hectiek, is een retraite een absolute uitkomst.
 

Klaar om er tussenuit te gaan?

Ga mee op retraite: 4-9 november
In een indrukwekkend berglandschap met ruimte voor uitdaging, stilte en meditatie in contact komen met de natuur en jezelf. Los van deadlines en de dagelijkse routine, zonder telefoon/wifi. Het programma bestaat uit een afwisseling van wandelingen door de natuur van verschillende niveaus, Mindfulness en meditatie oefeningen.